Laten we iets verder gaan in mijn roots, dan kom je in India uit. Mijn voorouders (opa en oma van mijn ouders) zijn voor een beter leven vanuit India naar Suriname gereisd. Dit was toen de slavernij afgeschaft werd in Suriname en er andere mensen nodig waren om op de plantages te werken. Ik kan mij niet voorstellen hoe zij zich gevoeld hebben en hoe dapper ze wel niet geweest zijn om naar een onbekend land te gaan. Ik zie mijzelf dat echt niet doen (en ik kan hier best emotioneel van worden als ik er te lang bij stilsta) maar dankzij hun moed heb ik nu een beter leven en vele andere hindoestanen met mij.
Indiaas eten vind ik echt heerlijk! Het is heel anders dan Surinaams maar echt de moeite waard. Ik vind het misschien wel zelfs lekkerder.. Indiase gerechten bevatten heerlijke kruiden en specerijen. Het lijkt een hoop gedoe op de ingrediƫntenlijst maar als je eenmaal de basiskruiden in huis hebt is het niet zo moeilijk.
Ik heb gekozen om het recept van kip biryani te laten zien maar dan wel een hele makkelijke variant daarvan. Biryani is een klassiek Indiaas rijstgerecht wat bestaat uit verschillende lagen rijst, vlees en groenten wat een explosie aan smaken geeft. Eigenlijk het meest bekend onder de moslim populatie in India maar onder de hele bevolking veel gegeten, ook in Nederland. Originele biryani is best een lastig gerecht om te maken met alle verschillende lagen. Dit recept is daarentegen heel makkelijk maar mag best de naam biryani hebben. š Vervang de kip eventueel met tahoe of een andere vleesvervanger om het vegetarisch te maken.
ingrediƫnten
2 cups basmati rijst
2 el ghee
2 el zonnebloemolie
1 kaneelstokje
8 kardemomzaden geplet
2 steranijs
6 kruidnagels
2 laurierbladeren
2 uien
knoflook-uien-pepermengsel
1 el gember geraspt
1 tomaat
2,5 kippenpoten in stukken
klein bosje koriander
klein bosje mint
sap van een halve citroen
2 bouillonblokjes opgelost in 1,5 cup water
1,5 cup water extra
zout naar smaak
Was de rijst door het een aantal keer te spoelen totdat het water helder is. Laat vervolgens ongeveer 25 minuten in lauwwarm water weken. Dit voorkomt dat de korrels breken tijdens het koken. In een middelgrote pan olie en ghee op middelhoog vuur verhitten. Voeg wanneer het heet is, alle kruiden toe (kaneel, steranijs, kardemom, laurierblad, kruidnagel) en fruit dit totdat de geuren vrijkomen.
Voeg dan 1 gesneden ui toe en bak totdat ze bruin worden. De andere ui gaan we later gebruiken. Voeg dan knoflook-uien-pepermengsel en gember toe. Laat ongeveer 2-3 minuten meebakken. Voeg dan de tomaat toe en kook 2 minuten totdat het een beetje zacht wordt. Voeg dan de kip toe. De kip kan je ook van tevoren bruin bakken in een laagje olie, daar had ik vandaag geen tijd voor na mijn werk. Het is wel aan te raden om dit te doen. Breng op smaak met zout.
Breng aan de kook, roer vaak om de kip te coaten met alle kruiden en zet het vuur laag. Dek af en kook gedurende 20 minuten tot de kip gaar is. Voeg water en bouillon toe en breng weer aan de kook. Giet de rijst af in een vergiet en voeg toe in de pan.
Voeg de gehakte muntblaadjes, koriander en citroensap toe. Dek de pan af met aluminiumfolie (zodat er geen stoom ontsnapt) en daarna de deksel erop en kook 12-15 minuten tot alle vloeistof is opgenomen en de rijst gaar is. Snijd de andere ui en bak deze helemaal donkerbruin. Voeg dit toe aan je rijst en schep dan vervolgens voorzichtig door elkaar. Garneer nog met verse korianderblaadjes en je biryani is klaar.
Ik heb er lekkere palak paneer (zelfgemaakte Indiase kaas in spinazie), salade en yoghurt bij gegeten, van de paneer zal ik de volgende keer het recept delen.
Hi Sita,
Ik heb je recept uitgeprobeerd vandaag en het is fantastisch gelukt!
Hai Sandhya, dank voor je reactie, echt heel leuk om te horen. Jouw reactie motiveert mij ook om door te gaan met de website.
Hi Sita,
Graag gedaan meid!
Ga vooral door met je leuke inspirende website!
Succes!
Groetjes Sandhya
Ik hou van koken en ben altijd bezig nieuwe ontdekkingen te doen.
Ik heb een man die ook alles wil proberen.
Nu kwam ik deze recepten tegen en die ga ik zeer zeker maken.
Lijkt me heerlijk.
Ga manlief verrassen.
Ik heb de biryani by een paar keer gemaakt en ben er helemaal weg van!
Voor hoeveel personen is dit recept? En hoeveel gram is 2 cups rijst? En 1,5 cups water? Ik wil dit recept met Kerst gaan maken, als onderdeel van een Indiaas maaltje. Ben heel benieuwd!
Geweldig recept! Ik heb het knoflook-ui-peper mengsel in de vriezer liggen, zodat ik het regelmatig en makkelijk kan maken. Wat mij betreft het beste biryani recept ooit. Ik hoop dat je het nooit offline haalt!
Dit ziet er overheerlijk uit. Het is mij niet duidelijk welke bouillon jij gebruik van maakt?
HEERLIJK!!
Maak n boek!!!
Goede avond Sita,
ik heb jouw recept van Kip Biryani gemaakt en kan zeggen het was HEERLIJK.
Hartelijk bedankt dat jij zo lief bent geweest om dit recept (wat meteen een van mijn favorieten is geworden) via jouw site gedeeld hebt met de mensen.
Mijn vraagje voor jou is de volgende.
Wat is de beste manier om deze Kip Biryani schotel de volgende dag op te warmen, zonder hem te ruineren?
Graag even jouw deskundig advies hierover.
Met vriendelijke groet
Rolf Zeijdel
Helemaal vanuit Hanvec aan de Bretonse kust in Finistere, Frankrijk.
Het gerecht gewoon opwarmen in de oven of op z’n Hollands in de koekenpan. Ja Goof Zeijdel dan is het smullen.